Montaigne - Weyerman - Jeroen Bosch

De Franse jurist, humanistisch denker en schrijver Michel de Montaigne (1533-1592) was de eerste die zichzelf als onderwerp koos om over te schrijven. Vanuit zijn eigen ervaringen schreef hij essays – hij is de grondlegger van het genre – over talloze onderwerpen, zoals vriendschap, het opvoeden van kinderen, ijdelheid en doodsangst. Tijdens een fietstocht door Frankrijk stuit Jan de Bie bij toeval op het huis van Montaigne. Hij bezoekt zijn werkkamer in de toren en gaat zich dan in zijn essays verdiepen.

Jacob Campo Weyerman (1677-1747) ook wel bekend als de ‘ambassadeur der Labberlotten’ was een Brabantse bon-vivant en nachtbraker, tevens bloemstillevenschilder en schrijver. Vanwege zijn opruiende geschriften, waarin hij onder meer de bestuurders van de VOC belasterde, belandde hij in de gevangenis, waar hij uiteindelijk stierf. Jan de Bie is gefascineerd door de vileine trekjes van Weyerman, die behalve kunstenaar en schrijver ook een oplichter en charlatan was.

Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) is de beroemdste schilder die Den Bosch heeft voortgebracht. Zijn ‘Tuin der Lusten’ en zijn bizarre verbeeldingen van de hel vol duivels en demonen hebben hem wereldfaam bezorgd tot op de huidige dag. Jan de Bie eert zijn historische stadsgenoot en kunstbroeder met portretten en tekeningen.

Montaigne à Bordeaux, 2014
tekening, 12,5 x 9
Weyerman, 2002
lino, 18 x 22
Jeroen Bosch
lino, 88 x 68
Jeroen Bosch toren
lino, 64 x 48